Nyhetsarkiv


Ledige plasser på Visuelle kunstfag

Kulturskolen har ledige plasser på billedkunst, keramikk, animasjon og tegning våren 2019. Kurs i billedkunst tirsdager på Schous kulturstasjon og torsdager på Rødtvet skole gjenoppstår etter å ligget i dvale i høst.

Se hvor det er ledige plasser

Byrådet vil styrke kulturskoletilbudet

For å gjøre undervisning i musikk, dans, teater og visuell kunst mer tilgjengelig for alle barn i Oslo ønsker byrådet å innføre kulturskoletilbud i Aktivitetskoletiden.

Les mer

Tilskudd til fritidsaktiviteter

Oslo kommune ønsker at flere skal delta i meningsfulle fritidsaktiviteter. Derfor er det nå mulig for barn og unge med bostedsadresse i bydelene Alna, Grorud og Stovner, som ikke har råd til å delta i organiserte fritidsaktiviteter, å søke om å få dekket medlems- og treningsavgift innenfor idrett, kultur eller andre organiserte aktiviteter.

Les mer

Intervjuer med teaterelev Anne Regine Ellingsæter

Vår elev ved Forstudium teater, Anne Regine Ellingsæter, som denne høsten er å se i NRK-serien Lykkeland, har blitt intervjuet av D2 og NRK.

Les intervjuene

Gratis pianotimer og musikkverksted

Oslo kulturskole har inngått et samarbeid med JM Norway og tilbyr nå gruppetimer på piano hver onsdag på Tøyen og musikkverksted hver mandag på Holmlia. Begge deler er gratis.

Les mer

Gode plasseringer i NM på trekkspill

4 gull, 2 sølv og 4 bronse til Bærum og Oslo i trekkspill-NM

Les mer

Heddaprisvinnere i Kulturskolen

Vi gratulerer vår teaterpedagog Tor Keilen som sammen med sitt ensemble mottok to Heddapriser for forestillingen Utafor og vår slagverkspedagog Elisabeth Nesset som også mottok Heddapris for sitt bidrag i forestillingen Antigone.

Les mer

Sommerutstilling på Schous kulturstasjon

Fredag 1. juni viste Kulturskolens elever på Visuell kunst fram sine arbeider under årets sommerutstilling på Schous kulturstasjon.

Se bilder

Småborgerbryllup

1. mai til 3. juni viste Forstudium teater sin siste oppsetning for skoleåret 2017/2018 – La Noce Chez Les Petits Bourgeois (Småborgerbryllup) av Bertolt Brecht.

Se bilder fra forestillingen

Forstudium teater 2018/2019

Forstudium teater er et ettårig fulltidsstudium for deg som vil utvikle talentet ditt og legge et solid grunnlag for videre studier innen skuespillerfaget. Skoleåret fokuserer på skuespillerteknikk, kroppens sceniske uttrykk, stemme, diksjon og tekstforståelse.

Les mer

Animasjonsfilm nominert til Amandus-prisen

Fire av kulturskolens animasjonselever har blitt nominert til Amandusprisen for filmen «Bjørnefisk mot sk8teboard-ku».

Les mer her

Ledige plasser på animasjon og keramikk

Kulturskolen har ledige plasser på animasjon og keramikk på Schous kulturstasjon på Grünerløkka.

Les mer

Tone Wik ble Årets barnekordirigent

Kulturskolens sangpedagog og kordirigent Tone Wik har vunnet prisen Årets barnekordirigent for 2017.

Les mer

Dansekurs, våren 2018

Hos oss finner du kurs for nybegynnere og for drevene dansere, innenfor alle ambisjoner nivåer og stiler. Meld deg på nå!

Se kulturskolens dansetilbud

Justerte priser fra 1. januar 2018

Oslo kommune har justert prisene på fagtilbudene i Oslo kulturskole.

Se prisliste for hvert enkelt tilbud her

Billedkunst på Rødtvet skole

Velkommen til kurs i billedkunst, for barn mellom 6 og 9 år, på Rødtvet skole. Undervisningen foregår på torsdager kl. 17:00 – 18:30. Oppstart er i uke 2, 2018 – da er det mulig å komme på prøvetime.

Les mer om billedkunst

Navneendring fra januar

Fra og med januar 2018 går vi bort fra det gamle navnet Oslo musikk- og kulturskole, samt forkortelsen OMK, og heter bare Oslo kulturskole.

Se vår oppdaterte logo her

Drømmestipendet 2018 – søknadsfrist 1. februar

Drømmestipendet er et samarbeids-prosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, hvor det deles ut 100 stipender à 15 000 kroner. Ønsker du å bli kandidat til Drømmestipendet 2018? Fristen for å søke er 1. februar.

Les mer her

Fakturering av høstsemesteret 2017

Høstfaktureringen er nå fullført, og alle foresatte og kunder vil motta faktura i løpet av få dager.


Monologkurs

Det er fortsatt enkelte ledige plasser på monologkurs ved Schous kulturstasjon med teaterinstruktør Beate Eriksen. Kurset er spesielt rettet mot deg som vil søke deg inn på høyere teaterutdanning. Undervisningen går over tre helger og avsluttes med en visning.

Les mer

Suzukifiolinistenes julekosert

Velkommen til Suzukifiolinistenes julekonsert i Gamle Aker kirke, lørdag 16. desember kl. 16.

Les mer

Frist for utmelding

Elever som ikke ønsker å videreføre plassen etter nyttår må melde seg ut innen 15. november (elevreglementet punkt 5.1).

Les mer

Meld deg på folkesang

Onsdager har vi fortsatt enkelte ledige plasser på folkesang. Undervisningen foregår ved Marienlyst skole.

Les mer her

Ikke for sent å søke!

Kulturskolen har enkelte ledige plasser på musikk, dans, teater og visuelle kunstfag.

Se hele oversikten her

Teaterkurs for voksne

Gjenoppdag dine kreative ressurser og hent fram ditt lekende jeg. Meld deg på teaterkurs for voksne på Schous kulturstasjon. Ingen forkunnskaper! Kursstart i uke 41.

Les mer og søk om plass!

Nedsatte priser på dansekurs

Høstens beste nyhet for danseglade sjeler er at vi nå setter ned prisen på danskurs i hip hop, street, break, voguing, girly style og urban contemporary på Schous kulturstasjon.

Les mer

Meld deg på gitarkurs!

Vi har ledige plasser på alle våre gitarkurs (fra 8 år og oppover) på Ekeberg, Grønland, Kjelsås, Majorstuen, Rødtvet, Trosterud og Tøyen.

Les mer

Byens største kurstilbud

Oslo musikk- og kulturskole har byens største kurstilbud innen musikk, dans, teater og visuelle kunstfag for barn og unge.

Meld deg på nå!

Motta nyhetsbrev

Fortell oss hva du liker, så du kan få riktige tilbud, og informasjon som angår deg

Les mer

Ønsker du å arbeide profesjonelt med dans?

Ved Intensivt kveldsstudium i dans kan du teste dine muligheter for videre satsing. Undervisningen foregår på ettermiddags- og kveldstid på Schous kulturstasjon på Grünerløkka. Det er fortsatt noen ledige plasser. Opptak skjer fortløpende. Audition i juni og august.

Les mer her

B.A.D.A.S.S. gikk til topps!

Fire av kulturskolens animasjonselever vant Amandusprisen JUNIOR for filmen B.A.D.A.S.S. under Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival.

Les mer

Vellykket vårkonsert

Over 500 barn og unge deltok i kulturskolens årlige konsert for strykere og blokkfløytister i Oslo Konserthus, fredag 17. mars. Det ble storslagen musikk og imponerende logistikk.

Les mer

Lørdagsskoleelever videre til internasjonal konkurranse

Lørdagsskolens fløytister Mathias Zonca og Jara Hilbig var i Brussel helgen 18. – 19. mars for konkurransen Jugend Musizierts 2. runde. De kom dermed videre til neste runde som avholdes i Paderborn i Tyskland.

Les mer

Lørdagsskolekvartett med vellykket opptreden

Lørdagsskolens kvartett Strykejernet gjorde stor lykke med Den amerikanske av Dvorak på utdelingen av Klartspråk-prisen i Oslo Konserthus 27. februar.

Les mer

Nytt dansekurs i hip hop

Kulturskolen tilbyr nytt dansekurs i hip hop (10 – 12 år) ved Fernanda Nissen skole, tirsdager kl. 17.30, med dansepedagog Albin «Abbe» Lindén.

Les mer her

NYTT SØKNADSSKJEMA

Kulturskolens nye elektroniske søknadsskjema er nå åpnet. Søk om plass nå!

Les mer

Nye dansekurs, våren 2017

Hos oss finner du kurs for nybegynnere og for drevene dansere, innenfor alle ambisjoner nivåer og stiler. Meld deg på nå!

Se dansetilbudet vårt her

Ordføreren på besøk

Tirsdag 31. januar fikk kulturskolen besøk av ordfører Marianne Borgen på Stoppestedet på Lilleaker.

Les mer

Filmsnutt fra barne- og ungdomsteatret

Som en del av bli-kjent-runden har Kulturetaten besøkt teaterelever fra barne-og ungdomsteatret på Schous kulturstasjon.

Se video her

Filmsnutt om Tøyenorkesteret

Den 21. desember 2016 spilte elever fra Tøyen Orkester konsert i Grønland kirke sammen med Ellayali Orkester. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og Venstreleder Trine Skei Grande var tilstede.

Se videoen her

Musikkterapigruppe

I februar 2017 starter vi opp en ny musikkgruppe for elever med behov for tilrettelagt undervisning. Vi søker elever på 3. – 4. trinn med interesse for musikk.

Les mer

Nytt animasjonskurs starter 26. januar

Endelig starter vi nytt animasjonskurs på Schous kulturstasjon. Kurset vil gå over 12 uker, torsdager fra 16:30 til 18:00, og er en innføring i animasjon. Det trengs ingen forkunnskaper.

Les mer her

Se vår nye dansevideo!

Danseelever og pedagoger fra Schous kulturstasjon utfolder seg i ny video.

Se den her!

Musikk på Majorstuen skole

Musikk på Majorstuen skole ønsker nye søkere velkommen! Tilbudet er et samarbeid mellom Majorstuen skole, Oslo musikk- og kulturskole, Norges musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitutt. Søknadsfrist er 15. februar.

Les mer

Julekonsert i Grønland kirke

Fredag 9. desember var det klart for kulturskolens årlige julekonsert i Grønland kirke. Vi kunne som i tidligere år vise fram det ypperste av våre elevers solo- og ensemblespill, i mange sjangre og uttrykk. Takk for en stemningsfull konsert!

Se bilder

Opptak til Dans, vår 2017

Elever som går dansekurs høst 2016 – og som har bekreftet ønske om fortsatt plass vår 2017 – vil motta en skriftlig bekreftelse på plass i desember måned. Nye elever til dansekurs vil bli tatt opp fortløpende f.o.m. desember, og vil motta en skriftlig bekreftelse på tildelt plass.

Her finner du oversikt over vårt dansetilbud

OBS 1. desember!

Vi nærmer oss slutten av 2016, og vi håper at du så langt har hatt et lærerikt og spennende høstsemester. Enten du driver med musikk, dans, teater eller visuelle kunstfag, håper vi du ønsker å fortsette å utvikle talentet ditt her hos oss.

Mer informasjon

Lørdagsskolens elever gjør det skarpt

Denne høsten har to av våre Lørdagsskoleelever utmerket seg i hver sin musikkonkurranse.

Les mer

Kulturskolen har ledige plasser på gitarkurs!

Vi har ledige plasser på gitarkurs flere steder i byen. Søk om plass nå!

Les mer

Nytt kurs i billedkunst på Frydenberg skole

Denne høsten har vi startet opp kurs i billedkunst på Frydenberg skole. Det er fortsatt ledige plasser for elever fra 8 til 12 år, tirsdager 16:30 – 18:00. Søk nå!

Les mer og send søknad

Gratis kurs i billedkunst på Stenbråten skole

Onsdager kl. 16:30 – 18:00 tilbyr Oslo musikk- og kulturskole kurs i billedkunst for elever mellom 6 og 9 år på Stenbråten skole. Kurset er GRATIS dette høstsemesteret! Send søknad nå!

Les mer og søk om plass!

Har du ennå ikke søkt om plass i kulturskolen?

Oslo musikk –og kulturskole har fremdeles noen ledige plasser på utvalgte disipliner og undervisningssteder høsten 2016. Restplasser fylles opp fortløpende.

Se oversikten her

Dansevideo fra prosjektet På tå hev

Oslo musikk- og kulturskole hadde et minisamarbeid med Den Norske Opera & Ballett gjennom prosjektet På tå hev i juni. Våre danseelever i tillegg til elever fra kulturskoler i Akershus, Hedmark, Buskerud og Østfold var invitert til å delta. På tå hev gir ungdommer mulighet til å videreutvikle sine kunnskaper og ferdigheter i dans.

Se video!

Ukulelegruppe for 1. og 2. trinn

Fra høsten 2016 tilbyr Oslo musikk- og kulturskole gruppebasert undervisning i ukulele for 1. og 2. trinn. Barna vil lære grunnleggende ukulelespill i en morsom og lystbetont setting med sang, lek og samspill.

Les mer om ukulelegruppe og søk om plass

Dansevideo fra Schous ArtCamp 2016

Dansepedagog Karoline Ellingsen har laget en video fra årets dansekurs på Schous ArtCamp.

Se videoen her

Kulturskolen flytter inn på Ris skole

Denne høsten etablerer Oslo musikk- og kulturskole ny kulturstasjon i Ris skoles nybygde lokaler.

Les mer

Ny kulturstasjon på Fernanda Nissen skole

Høsten 2016 åpner ny kulturstasjon på Fernanda Nissen skole i Nydalen. Her vil det være tilbud i hiphop-dans og klassisk ballett og teater

Les mer

God stemning på Kampenjazz

Søndag 12. juni hadde kulturskolens pop, rock og jazz-elever solistkonsert på Caféteateret i regi av Kampenjazz, med lærerne som backingband.

Se video

Sommerkurs i dans på Schous kulturstasjon

Velkommen til sommerkurs i dans med noen av landets beste pedagoger, samt gjestepedagog i contemporary jazz Wanda Berntsson fra Sverige. Kursene er åpne for amatører, semiprofesjonelle og profesjonelle fra hele landet og holdes i juni, juli og august.

Se kursoversikt her

Noen få ledige plasser på Intensivt kveldsstudium i dans

Intensivt kveldsstudium i dans ved Oslo musikk- og kulturskole er beregnet på deg som ønsker en rask utvikling av dine danseferdigheter og teste dine muligheter for videre utdanning innen danseyrket. Vi noen få ledige plasser igjen for skoleåret 2016/17. Opptak blir gjort fortløpende.

Les mer og søk om plass

Ungdommens musikkmesterskap

Hvis du er under 23 år og spiller klassisk musikk, er du velkommen til å delta i Ungdommens musikkmesterskap (UMM) som arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge og Norges Musikkorps Forbund. Påmeldingsfristen er 1. oktober.

Les mer

Lørdagsskolens sommerkonsert

Søndag 22. mai invitererte Lørdagsskolen ved Oslo musikk- og kulturskole til sin årlige sommerkonsert, denne gangen i Marmorsalen på Sentralen.

Se bilder

Vinnerne av Drømmestipendet 2016

12. mai ble det offentliggjort hvem som får Drømmestipendet 2016. Fra Oslo er det Lisa Horten-Skilbrei (dans) og Martha-Pil Evertsen Neumer (musikk) som får 10.000 kr. hver. Vi gratulerer!

Les mer

Signed, sealed, delivered…

Søndag 24. april leverte kulturskolens pop, rock og jazz-elever en energisk konsert på Victoria Nasjonal jazzscene, med en rekke store hits fra Motowns glansdager.

Se bilder

Fløyteelev vant pris

Oslo musikk- og kulturskoles dyktige fløyteelev Jara Elisabeth Hilbig (snart 11 år), vant 1. pris i Jugend Musiziert-konkurransen i Helsinki rett før påske.

Les mer

Angelina Jordan imponerer

Norske talenter-vinner Angelina Jordan Astar fikk forrige uke stor oppmerksomhet da hun sang for 12 millioner amerikanske TV-seere i NBC-programmet «Little Big Shots». Sangtalentet framførte også nylig Amy Winehouses «Back To Black» sammen med musikere fra KORK. Angelina er pianoelev ved Oslo musikk- og kulturskole.

Se innslag fra Lørdagsrevyen her

Stemningsfull rådhuskonsert

Det ble magisk stemning da kulturskolens elever fylte podiet i Rådhushallen tirsdag 8. mars.

Les mer

Flott konsert i Oslo Konserthus!

Fredag 4. mars inntok 550 elever scenen under Oslo musikk- og kulturskoles årlige strykekonsert i Oslo Konserthus.

Les mer

Elev fra Oslo musikk- og kulturskole blant finalistene i Nordstrand musikkonkurranse

En av våre Lørdagsskoleelever, Mikkel Brekke Krossli, som spiller trombone, er blant finalistene i Nordstrand Musikkonkurranse.

Les mer

Nye fordypningsprogram i dans fra høsten 2016 på Schous!

Høsten 2016 starter vi opp en satsningsgruppe for elever i alderen 9 – 12 år med klassisk ballett-, moderne- og jazz-timer. Denne gruppen vil bli rekrutteringsgruppe for et nytt ballettkompani for 13 – 17 år og Ungdomskompaniet- Vi utvider også Schous HipHop kompani og deler i to aldersgrupper, tom 17 år. Inntak etter audition. Ønsker du å søke, eller vil du ha mer informasjon? Ta kontakt med fagansvarlig Liv Greli

Søk plass

Monologkurs

Skal du på opptaksprøve og trenger hjelp med monologen? På Oslo musikk- og kulturskoles monologkurs vil du få mulighet til å jobbe med selvskrevne tekster eller tekster hentet fra for eksempel klassikere som Shakespeare, Tsjekhov og Ibsen. Samtidstekster kan også være aktuelle. Gjennom dette kurset vil du få utviklet evnen til å arbeide selvstendig og personlig med teatertekster og «ta regi» fra instruktør.

Les mer her

Steinerskolens jentekor synger stor jubileums-/juleforestilling

med Maj Britt Andersen, Stian Karstensen m/flere

Les mer

Svigninger, en reise i musikk og vitenskap!

Gode orkestervenner! Vi har den store gleden av å invitere til høstens festforestilling - "Svingninger".

Mer informasjon

Gode nyheter fra politisk plattform for nytt byråd

Barn og unge trenger arenaer for kreativ utfoldelse og opplevelser i nærmiljøet sitt. Byrådet vil ha en økt satsning på et mangfoldig kulturtilbud for barn og unge. Vi vil bygge ut kulturskoletilbudet slik at ventelistene blir kortere.

Les mer

Suzukifiolinistene spiller konsert i Norges hus i Göteborg!

Suzukifiolinistene fra Oslo i samarbeide med Göteborgs Suzukiförening.

Les mer!

Animasjonsvisning på Filmens hus

Animasjon ved Oslo musikk- og kulturskole hadde visning av animasjonene fra skoleåret som har gått.

Se bildene her!

Sommerutstilling på Kunstnernes hus

Oslo musikk- og kulturskoles elever på Visuell kunst åpnet Sommerutstilling på Kunstnernes hus fredag 5. juni!

Les mer

Kurstilbud for alle som har lyst til å danse


Flott konsert med 550 elever i Oslo Konserthus!

Igjen var det tid for å la seg imponere av 550 elever på Oslo Konserthus store scene.

Les mer

Byrådsbesøk på Tøyen kulturstasjon

Torsdag 29. januar fikk Tøyen kulturstasjon besøk av byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie, og bystyrerepresentant for SV Marianne Borgen.

Les mer og se bilder

Vinterlyd på Grønland kulturstasjon

Søndag 25. januar gjennomførte klarinett- og saksofonseksjonen i Oslo musikk- og kulturskole sitt årlige «Vinterlyd»-prosjekt på Grønland kulturstasjon

Les mer

2. pris til Duo Kasus

Vi gratulerer Duo Kasus med en 2. pris i Ungdommens musikkmesterskap nasjonalt, som ble arrangert på Norges musikkhøgskole 22. og 23. november.

Les mer

Julekonserten «Vind» i Grønland kirke

Fredag 28. november kunne Oslo musikk- og kulturskole som i tidligere år by på det ypperste av våre elevers solo- og ensemblespill, i mange sjangre og uttrykk. Sangere, strykere, blåsere, pianister, trekkspillelever, Oslo Winds og elever i visuell kunst sørget for en stemningsfull kveld i Grønland kirke.

Se bilder

Lørdagsskolens vinterkonsert

Søndag 23. november var det endelig klart for Lørdagsskolens vinterkonsert i Salen på Grønland kulturstasjon.

Se bilder

Barnas verdensdager

1. og 2. november ble Grønland kulturstasjon og bakgården på Asylet forvandlet til en fargerik piñata: Ut strømmet musikk, dans, kunst, lukter og smaker fra hele verden. Til tross for gråværet var det fullt hus og stor stemning!

Se bilder

Tilbakeblikk på Elvelangs 2014

Torsdag 25. september var det tid for årets Elvelangs i fakkelys, langs Akerselva fra Frysja til Vaterland. Tradisjonen tro deltok elever på dans og billedkunst ved Schous kulturstasjon med innslag mellom Ankerbrua og Nybrua.

Se bilder

Flotte prestasjoner under Ungdommens musikkmesterskap, region Øst

Helgen 18. – 19. oktober gikk Ungdommens musikkmesterskap, region Øst av stabelen ved Bærum musikk- og kulturskole og ved Oslo musikk- og kulturskole. Flere elever deltok i klassene for stryk, gitar, sang, blås, duo og ensemble.

Les mer og se bilder fra 18. og 19. oktober

Crossover-ensemble: Samspill på tvers av sjangere

Crossover-ensemble er noe for deg som liker å spille sammen med andre! I crossover-ensemble kan alle som synger eller spiller et instrument melde seg på. Tanken er at alle sjangere kan spilles på alle instrumenter. Vi skal jobbe med samspill, improvisasjon og låter i alle sjangere. Hvis du liker rocke-fiolin, hip hop-klarinett eller folkemusikk på en el-gitar, så meld deg på årets gruppe!

Les mer og send søknad

Tilbakeblikk på Ljom

16. mai gikk Oslo musikk- og kulturskoles store arrangement LJOM av stabelen i forbindelse med grunnlovsjubileet 1814 – 2014. Her er et lite sammendrag av den flotte feiringen på Operataket og på Scene 2.

Snurr film!

Oslo musikk- og kulturskole har endelig ledige elevplasser!

Den siste tiden har vi åpnet tre nye kulturstasjoner – på Tøyen, Rødtvet og Bjørnholt. Vi tilbyr undervisning i musikk, dans, teater og visuelle kunstfag i hele Oslo, ved kulturstasjonene og på en rekke grunnskoler.

Se oversikt over alle ledige plasser

Elev ved Oslo musikk- og kulturskole gikk av med seieren i «Norske talenter»

Vi gratulerer 8 år gamle Angelina Jordan Astar med seieren i talentshowet «Norske talenter». Sangtalentet har fått oppmerksomhet i inn- og utland for sin stemme og har flere millioner klikk på YouTube. Angelina er pianoelev ved Oslo musikk- og kulturskole.

Les artikkel på NRK.no

Norsk på nytt

Oslo musikk- og kulturskole ønsker velkommen til Musikkteaterfestivalen 2014, på Black Box Teater, 24. – 25. mai.

Mer info og billettbestilling

Danseforestillingen Beats & Pieces

Oslo musikk- og kulturskole presenterer danseforestillingen Beats & Pieces, tirsdag 20. mai kl. 19:30.

Les mer

Kristin Sæther Chandras kåret til Årets Navn 2013 i Ullern/Vestre Aker

Vi gratulerer vår egen Kristin Sæther Chandras som er kåret til Årets Navn 2013 av Ullern Avis Akerspostens lesere.

Les mer om kåringen her

Gi slipp! Oslo musikk- og kulturskole på by'n

Søndag formiddag, den 21. april, var 500 elever og lærere fra Oslo musikk- og kulturskole ute i Oslo sentrum med kunstneriske innslag innen musikk, dans, teater og visuell kunst.

Les mer og se bilder!

Suzukifiolinistene og Arve Tellefsen

Lovisenberg kirke feirer 100 år. I den forbindelse holder Suzukifiolinistene felles konsert med Arve Tellefsen i kirken tirsdag 25. september kl 18.30

Les mer
Publiseringsløsning av Imbera AS